Erasmus +: Què és?

Erasmus+ és el programa de la Unió Europea per a l’educació, la formació, la joventut i l’esport a Europa. Aquest programa s’emmarca en les polítiques educatives de la Unió Europea i segueix els objectius de l’Espai Europeu d’Educació 2025.

Al mes d’abril de 2021 es va presentar el nou programa per al període 2021-27. En aquesta nova etapa es vol arribar a més infants, joves i adults amb projectes més inclusius, sostenibles i digitals.

Les prioritats d’aquest programa es concreten en quatre eixos principals:

Inclusió i diversitat: El programa vol promoure la igualtat d’oportunitats i accés, la inclusió, la diversitat i l’equitat en totes les seves accions.

Transformació digital: d’acord amb les prioritats estratègiques del Pla d’Acció d’Educació Digital (2021-2027).

Medi ambient i lluita contra el canvi climàtic: aquests temes són prioritaris per la Unió Europea ara i en el futur. El programa serà un instrument clau per la creació de coneixements, capacitats i actituds en relació amb el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible.
Participació en la vida democràtica: El programa vol potenciar i donar a conèixer els valors comuns de la Unió Europea, els principis d’unitat i diversitat i el seu patrimoni social, cultural i històric..

Les Accions del Programa Erasmus+

El programa Erasmus+ s’articula al voltant de tres línies principals d’accions clau (KA), a més a més de les accions Jean Monnet:

Acció Clau 1 (KA1): Mobilitat de les persones per motius d’aprenentatge.

Aquesta acció inclou diversos tipus de mobilitat, tant per a docents com per a alumnes. Les activitats de formació per al personal són variades i inclouen des de períodes d’observació de bones pràctiques o de docència en altres centres educatius europeus, fins a cursos de formació específics que tractin les necessitats de la seva institució.


Acció Clau 2 (KA2): Cooperació entre organitzacions i institucions.

Les associacions per a la cooperació tenen com a objectiu adquirir experiència en cooperació internacional, intercanviar bones pràctiques amb socis d’altres països i crear xarxes internacionals, produir resultats conjunts de caràcter innovador i d’alta qualitat, i desenvolupar i enfortir les seves capacitats.

Hi poden participar centres de formació del professorat, universitats, biblioteques, centres educatius, museus, ONG, associacions, empreses del sector, entre d’altres.


Acció Clau 3 (KA3): Suport a les polítiques educatives i a la cooperació

Aquesta clau recolza la cooperació política en l’àmbit de la Unió Europea ajudant a desenvolupar noves polítiques que impulsin la modernització i la reforma en els àmbits de l’educació, la formació, la joventut i l’esport.

Accions Jean Monnet

Tenen com a objectiu incrementar el coneixement sobre la Unió Europea a les  institucions d’ensenyament dels països del programa per ser més participatius i donar suport als proveïdors d’educació en el disseny i desenvolupament d’activitats de formació actualitzades sobre qüestions de la Unió Europea per a docents en centres educatius.

El procés d’internacionalització del CEE Can Rigol

Can Rigol té ja una llarga trajectòria d’internacionalització que va començar amb la participació en un programa Comenius A Taste of Europe”, desenvolupat entre 2012 i 2014 amb un gran èxit educatiu.

Amb aquesta experiència prèvia i la voluntat de continuar innovant la nostra pràctica educativa i apropar Europa al nostre alumnat, el centre va treballar per associar-se amb altres escoles i aconseguir una subvenció per dur a terme un nou projecte europeu. D’aquesta manera, el nostre centre esdevingué el primer centre públic d’educació especial de tot el territori català subvencionat per desenvolupar el Programa Erasmus+, gràcies a la participació en la convocatòria de 2014.

El projecte Erasmus+ ”Artemotion Xpress in Europe” (2015-1-EL01-KA219-013904_1), desenvolupat entre 2015 i 2018, tenia per objectiu la millora de la comunicació i l’expressió de les emocions mitjançant l’art i l’ús de les eines digitals de manera transversal.

L’associació amb escoles d’educació especial de Grècia, Romania, Polònia, Eslovènia i Alemanya, va obtenir resultats de gran qualitat i els projecte va ser guardonat amb el distintiu d’història d’èxit, exemple de bones pràctiques i amb el Premi Europeu del 2021 a l’Ensenyament Innovador de la Comissió Europea.

Des de febrer de 2023 i fins al 31 de desembre de 2027 Can Rigol té reconeguda, a més, l’acreditació com a centre Erasmus+ que permet desenvolupar projectes d’entre un i dos anys de durada. D’aquesta manera es potencia la dimensió europea del centre mitjançant mobilitats de professionals i alumnes i activitats formatives.

Actualment, el centre desenvolupa un projecte de dos anys amb codi 2023-1-ES01-KA121-SCH-000130305 que té per objectius:

Potenciar la inclusió: a través de pràctiques que impulsin la participació del nostre alumnat a la comunitat, fomentant així la seva autonomia i la seva autodeterminació.

Impulsar el desenvolupament d’una escola més sostenible: promovent la participació i la implicació activa en tota la comunitat educativa, per aconseguir canvis significatius en el nostre entorn.

Afavorir el benestar de l’alumnat: a través de pràctiques que incideixin l’educació en l’àmbit emocional.
Millorar la competència digital: de l’alumnat i dels docents per afavorir la inclusió digital.

Localització

Ribes de Freser, 18-20
El Prat de Llobregat

Xarxes Socials

 

Acreditació Centre Erasmus +

© CEE CAN RIGOL